Gurmánská stezka

Vítáme všechny turistické gurmány na železnohorské gurmánské stezce, která nás provede západním okrajem toho zajímavého regionu. Místní producenti spojili své síly a nápady, které daly vzniknout zajímavé cestě za regionálními produkty a zajímavostmi železnohorského kraje. Je to cesta nejen za dobrým jídlem a pitím, ale i za výsledky poctivé řemeslné práce.

Naše putování kopíruje jak již zavedené cyklostezky, tak pohodlně navazuje na stezky turistické. Stezka má svůj imaginární začátek u malé vísky Kraskov, kde najdete černou kovárnu i úrodná pole bratrů Navrátilových. Pokud se s majiteli předem domluvíte, můžete si prohlédnout zázemí kovárny i farmy.

Z Kraskova se vydáme po zelené turistické stezce do Třemošnice, kde nás lákají k prohlídce komíny Berlovy vápenky (vzácné technické památce) a nad ní v kopci se tyčící rozbořené stěny hradu Lichnice. Právě tam nás zavede červená turistická značka. Nezapomeňte navštívit staletý dub, památný strom s tajemnou historií.

Po červené turistické stezce pokračujeme dále až ke křížení se žlutou stezkou. Tou se vydáme skrz Lovětínskou rokli až narazíme na stezku modrou. Právě ta nás dovede do Žlebských Chvalovic, kde se zastavíme v minipivovaru pana Kutílka. V letních měsících nabízí až 5 druhů místních točených piv, grilovanou klobásu či pivovarský guláš. Jednou v měsíci hostí areál pivovaru velké gurmánské akce jako Guláš festival, Klobáš show či grilování hovězího masa.

Jen kousek od něj si můžeme odpočinout v penzionu a restauraci Žlebské Lhotka a dát si dobrý oběd z nabídky hotových či minutkových jídel. Na čepu je pivo Bernard, kofola či místní Železnohorský ležák. Restaurace pravidelně pořádá maďarské zabíjačky, rybí, kohoutí, husí či zvěřinové hody, stačí se jen dopředu informovat. Od majitele penzionu pana Libora Hamsy se vrátíme na modrou turistickou stezku a pokračujeme dále do Licoměřic.

Zde můžeme navštívit tradiční rodinou biofarmu bratrů Vašíčkových. Nazapomene se zeptat na místní med nebo hovězí maso ze skotu, který se pase všude kolem. My však putujeme dál ještě kousek po modré turistické stezce, která končí u Březinky. Zde navážeme na žlutou, až dorazíme do Licomělic. Odtud pokračujeme směrem na Stojice po značkách, které jsou oranžové, kulaté s písmeny GS. Po nich pak vede cesta až do Choltic.

Pod korunami starých zkroucených dubů choltické obory dojdeme k místnímu zámku, který ukrývá skvostnou barokní kapli sv. Romedia, vlastivědné muzeum a expozici černého divadla. V jednom z křídel zámku provozuje svou restauraci pan Josef Raba. Jeho lahodná Zámecká medová žebra zaujmou konzumenty i neotřelým způsobem servírování. Sladkou tečkou nakonec - proslavenými kynutými choltickými koláči - se Vás pokusíme zlákat k návštěvě této železnohorské zajímavosti, kterou se jistě Gurmánská stezka po našich horách-nehorách stane.

Všichni jste srdečně zváni. Objevte kouzlo Železných hor putováním po naší gurmánské stezce. Na každé zastávce dostanete razítko a pokud složíte celé logo naší stezky, můžete si u kteréhokoli člena stezky vybrat malý dárek.